Toerclub Nieuwleusen

TCN op Strava

Volg ons op Facebook

Maatregelen i.v.m. coronavirus per 15-12-2021

Met ingang van 15 december gaat Nederland in een lock down, ten minste tot 19 januari 2021. Dat heeft ook gevolgen voor onze sport uiteraard. Het aantal mensen waarmee je samen buiten mag sporten, is ook teruggeschroefd naar maximaal 2 mensen. Fiets dus als duo of - als je dat veiliger vindt - solo. Ook houd je tijdens het fietsen nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.

Wat kan er nog met de nieuwe maatregelen?

Fiets dichtbij huis
De winter is hét moment voor rustige ritjes, die je prima dichtbij huis kunt doen. Daarmee geef je gehoor aan het dringende advies om zoveel als mogelijk dichtbij huis te blijven. Ben je een mountainbiker? Pak de routes die dichtbij huis liggen en vertrek vanuit huis op de fiets.

Rijd behoudend
Pas je tempo aan op je ervaring en vaardigheden: neem niet onnodig risico's. Houd er rekening mee dat fietspaden glad zijn door bladeren, modder en het natte weer. 's Ochtends kan het door vorst extra glad zijn

Houd je aan de 1,5 meter afstand
Tijdens het fietsen houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoot/fietsvriend(in) én andere verkeersdeelnemers. Fiets je samen een persoon uit hetzelfde huishouden? Dan geldt de 1,5 meter afstand onderling niet. Tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel.

Anderhalve meter afstand houden tot elkaar en andere verkeersdeelnemers is een basisregel die al geldt sinds het begin van de coronaperiode.

Hoe fiets je veilig als duo?
Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Als mountainbiker wil je misschien andere mountainbikers inhalen op bijvoorbeeld singletracks. Of je nu wielrenner of mountainbiker bent: doe dit niet. We doen een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je als duo fietst.

Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Inmiddels ben je er wel aan gewend om niet uit de wind te kunnen fietsen, dus zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door. Ga je samen mountainbiken: houd onderling voldoende afstand. Ook bij de start van de route of terug op de parkeerplaats, vorm je uitsluitend een duo.


Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?

1. Geef elkaar de ruimte
Bewaar altijd en overal 1,5 meter tot elkaar en anderen. Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen. Laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan zodat andere mensen je kunnen passeren. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk.

2. Fiets als duo of rijd solo
Houd je aan het maximaal aantal van 2 en houd onderling voldoende afstand tot elkaar. Duo's mogen niet mengen. Vertrek dus niet met meerdere duo's, waarna je onderweg toch bij elkaar aanhaakt. Ook bij de start van de route of terug op de parkeerplaats, vorm je uitsluitend een duo.

3. Rijd behoudend
Pas je tempo aan op je ervaring en vaardigheden: neem niet onnodig risico's. Zeker beginners doen er verstandig aan voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Kies de juiste bescherming en uitrusting en draag altijd een helm.

4. Vermijd drukke plekken en tijden
Zondag- en zaterdagochtend zijn populaire momenten om te gaan mountainbiken. En, in het weekend komen ook andere recreanten graag naar het bos om te wandelen, fietsen of paardrijden. Zeker nu winkels en publieke ruimtes voor 5 weken gesloten zijn, zoeken veel mensen de natuur op om te kunnen ontspannen. Gebruik je gezond vestand en houd hier rekening mee. Vertrek op tijd, zodat je je rondje erop zit als de meeste wandelaars en andere fietsers het bos ingaan. Of ga bijvoorbeeld aan het eind van de dag mountainbiken. Als je agenda dit toelaat, kun je misschien ook eens op een doordeweekse dag gaan in plaats van het weekend.

5. Kom op de fiets
Pak de routes die dicht bij huis liggen. De lockdown is er onder andere op gericht om ‘reizen’ te beperken en daarmee samenkomsten en drukte te verminderen. Laat de auto staan en kom op de fiets. De kans bestaat bovendien dat parkeerplaatsen afgesloten worden als het te druk wordt.

6. Neem voldoende eten en drinken mee
Horeca moet de deuren voorlopig gesloten houden. Onderweg stoppen voor een kop koffie zit er dus niet in. Neem dus voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Lege verpakking neem je (natuurlijk) mee en gooi je in de prullenbak.

7. Houd je aan de regels
Volg de aanwijzingen op van de boa, boswachter of de MTB-groep die de routes onderhoudt. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 2 personen en respecteer de 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten. Laten we verstandig met dit 'privilege' omgaan. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar!

 

Zoeken

Sponsoren

effeweg-transp.pngTibben.pngEngel-transp.pngBos-Bedden-transp.pngLindenholz-trans.pngkorterink.pngHeetebrij.pnglnterimair-transp.pngMussche.pngRabobank.png